Tosca

Puccinis Tosca indeholder alt det, som et rigtigt drama kræver: helte og skurke, nogen at elske og nogen at hade!

Operaen begynder i en romersk kirke, hvor den politiske fange Angelotti efter sin flugt fra Engelsborg har gemt sig. I kirken møder han maleren Cavaradossi (sunget af Niels Jørgen Riis), som er ved at male et billede af Maria Magdalene. Billedet har en betydelig lighed med Angelottis søster, og det bliver et problem, da Cavaradossis kæreste, sangerinden Tosca (Signe Asmussen), uventet dukker op. Cavaradossi kan nemlig ikke lukke Tosca ind, før Angelotti er af vejen, og straks bliver Tosca jaloux – ikke mindst da hun genkender Angelottis søster på maleriet.

Politichefen Scarpia (Guido Paevatalu) har mistanke om, at den undvegne fange gemmer sig i kirken. Cavaradossi må vide noget, og alle midler tages i brug for at få ham til at tale. Til sidst bliver Tosca kaldt til Scarpia, som meddeler, at alene hendes kærestes republikanske holdninger er nok til en dødsdom. Men han har et forslag: Hvis Scarpia kan få en nat med Tosca, vil han spare Cavaradossis liv. Der står hun så midt i dilemmaet: hvad skal hun vælge?

I 1889 så Puccini teaterforestillingen ”Tosca” i Milano. Han forstod ikke et ord fransk, men skuespillerinden Sarah Bernhardts fortolkning af Tosca, hendes udstråling og bevægelser var nok til at vække inspirationen hos Puccini. Undervejs i arbejdet kom Puccini imidlertid i tvivl, om ideen kunne holde, men den 14. januar 1900 fik Tosca premiere i Rom på trods af bombetrusler og vrede kritikere, som fandt operaen både brutal og sadistisk.

Men publikum trodsede både bombetrusler og kritikere, og derfor gik Tosca sin sejrsgang over hele verden. Den 5. maj 1910 blev den uropført på Det kongelige Teater i København, og i 2014 ved Det kongelige Teaters 409. opførelse debuterede Niels Jørgen Riis i rollen som Cavaradossi.

I vores kammerudgave af Tosca er det Signe Asmussen, som har sin debut i rollen som Tosca. Det kongelige Kapel er afløst af en kvartet bestående af klaver, violin, cello og klarinet. Handlingen og musikken er den samme. Toscas svære valg, Scarpias onde planer og Cavaradossis hårde skæbne er uforandret. Det handler om liv og død. Det er opera, når det er bedst!

Menu